You are here: Home Projek Fertigasi Penanaman Lada Secara Fertigasi

Sumber Tani

14
Apr
2009

Penanaman Lada Secara Fertigasi

E-mail Print PDF
Article Index
Penanaman Lada Secara Fertigasi
Pengenalan
Penanaman Lada
All Pages
AddThis Social Bookmark Button

Penanaman Lada Secara Fertigasi

Lada atau cili merupakan salah satu tanaman yang paling menguntungkan dan mempunyai permintaan sepanjang tahun di dalam kuantiti yang banyak dan tetap. Kelebihan menanam lada dan cili adalah kerana hasil boleh didapati dengan segera bergantung kepada benih dan jangkahayat pokok yang agak lama iaitu 6 bulan hingga 12 bulan bergantung kepada spesis lada atau cili tersebut dan bergantung kepada cara penjagaan pokok tersebut.

Penggunaan kaedah fertigasi penanaman lada boleh dibuat secara intensif dan pengeluaran hasil boleh dipertingkatkan berbanding dengan cara tradisional namun bakal pengusaha atau usahawan tani perlu mendalami kaedah fertigasi dengan cukup berserta dengan tekad dan kesungguhan yang tinggi untuk berjaya dari satu musim penanaman ke musim yang lain. Ini kerana pengetahuan teknikal fertigasi perlu dikuasai bagi mengurangkan kos "Trial & Error" sebelum teknik yang betul difahami sepenuhnya. Kebanyakkan pengusaha dan usahawan tani tanaman secara teknologi ini gagal kerana teknik tidak dipelajari dengan betul menyebabkan kos mempelajari melebihi kos pengeluaran hasil dan akhirnya terpaksa menamatkan projek tersebut.

Sumbertani berpeluang untuk mengikuti Kursus Penanaman Lada Secara Fertigasi yang telah diadakan oleh Biro Pertanian dan Penternakan, Kampung Linau Kecil, Batu Pahat pada 11 April, 2009 yang sudah. Berikut adalah sebahagian daripada intipati yang didapati daripada kursus berikut.


Kursus :Penanaman Lada Secara Fertigasi

Anjuran : Biro Pertanian dan Penternakan, Kampung Linau Kecil, Batu Pahat, Johor.

Tempat : Balai Raya Kg Linau Kecil, Bukit Pasir, Batu Pahat.

Tapak lawatan : Ladang Projek Pertanian Fertigasi Kampung Linau Kecil ( PROPE LINKE )

Pengendali :  En Rashid.

Laman Web : http://linaukecil.blogspot.comLast Updated ( Tuesday, 14 April 2009 16:12 )  

Add comment


Security code
Refresh